Mięso w polskiej kuchni to bez wątpienia jeden z produktów najczęściej wybieranych na domowe obiady, świąteczne kolacje czy rodzinne spotkania przy zastawionym stole. Na rynku jest obecnie tak szeroki wybór mięs, że nie sposób się nim zwyczajnie znudzić. Praktycznie jak Polska długa i szeroka, tak wszędzie, w każdym jej zielonym zakątku znajdziesz niecodzienny przepis na podanie mięsa – niejeden Cię zapewne zaskoczy.
Jak przyrządzić mięso?
W zależności od rodzaju mięsa, który zamierzasz przyrządzić warto pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze, każdy rodzaj mięsa przed przyrządzeniem należy dokładnie umyć – mięso zanim trafi na nasz stół mimo wszystko pokonuje długą drogę, nie warto zupełnym przypadkiem fundować sobie za darmo zdrowotnych problemów. Po drugie, chyba każde mięso lubi towarzystwo przypraw – niektóre rodzaje mięs co prawda warto posolić przed samym podaniem, żeby przypadkiem nie okazały się gumowate (tutaj chociażby należy przywołać przykład cielęciny, którą solimy tuż przed podaniem ponieważ w innym przypadku okaże się po prostu “twardą podeszwą”), jednak nie ma chyba mięsa, które nie lubi towarzystwa oregano, majeranku, czosnku czy jałowca.