Sernik wiedeński

sernik

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • Polewa
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, masa powinna być jasna i puszysta.
  3. Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, pojedynczo wbijaj jajka i ser. Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.
  4. Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).
  5. Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód), boki wysmaruj masłem. Przelej do środka masę.
  6. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.
  7. Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
  8. Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.
  9. Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao. Gotowe!
  10. Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce.
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *