Sernik wiedeński
Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 g drobnego, białego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- Polewa
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 płaskie łyżki kakao
- 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, masa powinna być jasna i puszysta.
- Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, pojedynczo wbijaj jajka i ser. Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.
- Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).
- Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód), boki wysmaruj masłem. Przelej do środka masę.
- Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.
- Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
- Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.
- Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao. Gotowe!
- Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
ciasta. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.